חולי סרטן נעזרים בטיפול באמנות
מאת: ד"ר דני יניב, בית הספר לטיפול באמצעות אומנויות, אוניברסיטת חיפה.
מטרת המחקר הייתה לבדוק (1) האם חולי סרטן בתקופת טיפולים כימותראפיים תופשים טיפול באמנות כעוזר, ו- (2) לתאר באיזה אופן נתפש הטיפול באמנות כעוזר. מטפל באמנות נפגש עם חולי סרטן שהגיעו לטיפול יום, גברים ונשים, ל-5 פגישות בממוצע עם כל חולה. המטפל השתמש עם כל החולים בטכניקת "קולאז'" שאינה דורשת רקע או יכולת אמנותית ומאפשרת למטופל להביע קשרים בין תמונות נבחרות לבין רגשות ואירועים בחייו/ה. פסיכולוגית ראיינה 54 מהמטופלים שהשלימו את הטיפול הכימותראפי ואת הפגישות עם המטפל באמנות. היא השתמשה בריאיון חצי-מובנה שהתבסס על שתי שאלות: "האם הטיפול באמנות עזר לך או לא?" ו- "אם ענית כן לשאלה הקודמת, האם תוכל לומר באיזה אופן עזר לך הטיפול באמנות?". החומר שעלה מהראיונות עבר ניתוח תוכן כדי לזהות תמות סובייקטיביות משותפות לחולים בנוגע לטיפול באמנות. מתוך 54 חולים, 3 אמרו כי הטיפול באמנות לא עזר להם ו-51 אמרו כי הטיפול באמנות עזר להם. בקרב אלו שמצאו את הטיפול כעוזר, זיהו החוקרים 3 תתי קבוצות שהדגישו נושאים משותפים : (1) מצב נפשי חיובי: טיפול באמנות עוזר משום שאִפשר להירגע/להיות יצירתי (19 חולים); (2) הקשר הדיאדי עם המטפל: מאפשר לעבור מהיצירה לנרטיב האישי (17 חולים); ו- (3) הקשר המשולש חולה-יצירה-מטפל: מאפשר להביע רגשות ולמצוא משמעויות חדשות (15 חולים). המאמר מציג אמירות שנאמרו בראיונות לצד דוגמאות לעבודות שעשו המטופלים באמנות לאורך הפגישות; שילוב זה ממחיש את התהליך שעברו המטופלים, ובכלל זה את הפתעתם בגילוי משמעויות החבויות בקולאז'ים שעשו ואת הביטוי הרגשי שהתאפשר לצד העבודות. התרומה שיש לטיפול באמנות ("קולאז' חופשי") עבור חולי סרטן המאופיינים במוגבלות פיזית ובחוסר אנרגיה ומוטיבציה, מספקת רציונל להיכללותו בטיפול תומך בחולים אלה גם בשלבים הקשים של הטיפול.
ביבליוגרפיה
Forzoni S, Perez M, Martignetti A, Crispino S. (2010). Art therapy with cancer patients during chemotherapy sessions: an analysis of the patients' perception of helpfulness. Palliat Support Care. 8(1): 41-8.
דני יניב, Ph.D, מטפל בפסיכודרמה. חבר סגל באוניברסיטת חיפה, ביה"ס לטיפול באמצעות אמנויות; ובסמינר הקיבוצים, המרכז להכשרת מטפלים ביצירה והבעה, ת"א. דוא"ל:Dan_yaniv@yahoo.com