ביוגרפיה, כתיבה ספרותית וכתיבה תרפיה - המקרה של הסופר וויליאם סרויאן

מאת: ד"ר אלון רז, PhD, בית הספר לטיפול באומנויות והמגמה לביבליותרפיה - החוג לייעוץ והתפתחות האדם - אוניברסיטת חיפה; החוג למדעי ההתנהגות - מכללת עמק יזרעאל; פסיכולוג קליני (קליניקה פרטית).

במאמר זה אני מבקש לחקור לעומק את היחסים שבין ביוגרפיה של סופר, כתיבתו הספרותית ותהליכים של תרפיה עצמית בכתיבה, במקרה של הסופר וויליאם סרויאן. סרויאן העיד על עצמו כי הוא כתב - "כיוון שאני לא רוצה להאמין שאני חולה או חצי מת; כיוון שאני רוצה לשנות דברים לטובה; כיוון שכתיבה היא התרפיה שלי" (סרויאן, 1949, עמ' 2). יחד עם זאת חייו שלו היו רצופי משברים דיכאוניים חריפים ותחושת זרות וניכור קיומיים. מכאן ניתן לשאול שתי שאלות חשובות: האחת היא כיצד בא לידי המאמץ הכמו טיפולי של סרויאן בכתיבתו והשנייה היא, אלו אלמנטים בכתיבתו של סרויאן היה בהם כדי לקדם או לחסום  את המאמץ הכמו טיפולי שלו ומדוע. במאמר אני בוחן כמה מן המאפיינים המרכזיים בכתיבתו של סרויאן בתוך ההקשר של שתי השאלות המרכזיות הללו. לצורך כך אני נעזר גם ברעיונותיו של הפסיכואנליטיקאי דונלד ווינקוט ובעיקר בהלך הנפש האופייני להמשגותיו הייחודיות, על מנת להתקרב לחוויית החיים והכתיבה של סרויאן באופן שיש בו מימד תיאורטי, מבלי לאבד במפגש זה איכויות ליריות ופואטיות שהולמות את הדמות.

מילות מפתח: כתיבה תרפיה, ביוגרפיה, סרויאן

לפניות בנוגע למאמר זה: ד"ר אלון רז, דוא"ל:  alonr@yvc.ac.il